top of page

MILLISEID KOERTE MÄNGUASJU EELISTADA?



Koerte mänguasju on karvaseid, ümmargusi, piklikke, ovaalseid, kandilisi ja seda erinevates värvides, materjalides, suurustes ning sangade, nööride kui ka plastikust osadega.


Jagan oma mõtteid, mis on seotud koerte mänguasjadega, eriala valdkonnas kogutud kogemusega ja jaekaubanduses tegutsedes õpituga ning pakun välja võimalusi oma lemmiku mänguasjade hunniku organiseerimiseks.


Alustame sellest, et koerad kui sotsiaalsed loomad oskavad, tahavad ja vajavad teise elusolendiga suhtlust k.a mängimist. Koertega saab mängida vedamist, viska ja too mänge, tagaajamist, maadlust, jooksmist/hüppamist/ronimist, otsimist ja seiklemist laiemalt. Kui nad kellegagi koos ei saa mängida siis oskavad nad ka hästi üksi mängida või kui see ei õnnestu siis stressist tingitud tegevusetuse tõttu ennast või ümbritsevat hävitada. Miks kohe nii kehvasti? Läheme tagasi lagusesse sõna juurde „VAJAVAD“.


Sisemine- ja välimine premeerimine. Selle õpetusmeetodit ei mõelnud mina välja, küll aga sain seda kasutada ja kohandada. Kui mänguasju, millega koeraga mängite siis kõige lihtsam on jälgida ühte asja: Kui palju on mänguasju, mida viskate enda juurest kaugemale ja palju on mänguasju, millega saate mängida enda juures. Kõik mänguasjad ja mängud, mida ning millega mängite koeraga koos nagu vedamiseks mõeldud mänguasjad, puzzle mänguasjad (n: Nina Ottosson) ja esemete otsimine - motiveerivad koera olema rohkem teie lähedal, sest head asjad (positiivne kinnistamine) toimuvad teie lähedal – hoiavad koera teie lähedal, premeerivad seesmiselt. Kõik mängud ja mänguasjad, mida viskate endast eemale või jätate peale mängimist koerale kätte viivad koera teist eemale, premeerivad väliselt. Kõik ilmselt on kohanud koera, kes jääb umbes kahe kuni viie meetri kaugele pall või oks suus seisma ja lähemale ei tule - tee mis tahad. Selleks, et seda parandada, mängi mänguasjadega, mis on sinu käes, sinu lähedal, sinu käes. Ehk nutsud, padjad, nööriga pallid ja miks mitte rõngad. Kõik, millest saate koos kinni hoida ja koos mängida.


Nööriga pallidest räägiksin mõni teine kord pikemalt. Kui on huvi siis andke sellest mulle kommentaarides teada.


Kui vaatate oma mänguasjade hunnikut üle siis pange tähele, kui palju on seal ühesuguseid mänguasju, palju on katkiseid mänguasju, palju on mänguasju, millega koer väga tihti ei mängi ja palju on mänguasju, millega koer üldse ei mängi. Nüüd mõelge selle peale, kui palju on mänguasjad lihtsalt laiali, vabalt kättesaadavad ja sellised, mida koer teile jalge ette toob, et te seda talle viskaksite? Nüüd mõelge palju nendest mänguasjadest on teie omad ja paljud neist koera omad ning kelle kätte need jäävad kui mäng läbi saab ja miks mitte ka seda, kes nende otsas magab. Rohkem ma ei peatuks mängimise motivatsiooni puudumisel, omastaval käitumisel, ressursi kaitsmisel ja ärevushäirel ning foobiatel.


Mänguasjade hunnik revideeritud? Poes mänguasju valides tuleb meeles pidada seda, et turumajandus ja kapitalism lähtub suuresti klientide ootustel ning soovidel ning ettevõtete kasumlikkusel ehk läbimüügil ja kasumil.


Selleks, et mänguasjade maailma natukene selgust luua soovitan teil mänguasju jagada nelja gruppi:


1. Interaktiivsed mänguasjad - Interaktiivsed mänguasjadeks nimetatakse mänguasju, mis on mõeldud koos koeraga mängimiseks. Selleks on erineva kujuga viska ja too mänguasjad, erinevad puzzle mänguasjad ning tirimiseks mõeldud mänguasjad.


Paljudele viskamiseks mõeldud mänguasjadele on võimalik ise lisada nöör, et nendega tirimist mängida! Ka mõttemängud ehk erinevad koera mõistust stimuleerivad mänguasjad, kus koer peab leidma võimalusi erinevate peidupaikade avamiseks on interaktiivsed ja vajavad aeg ajalt inimese poolset sekkumist.


Koeraga koos mängimiseks mõeldud mänguasjad on olulise väärtusega koera ja inimese vahelise suhte tugevdamiseks. Interaktiivseid mänguasju tuleb hoida koerale kättesaamatus kohas, et nende väärtus säiliks ja et nad oleksid koerale oluliseks märgist sellest, et mängimine algab koos mänguasja välja tulekuga. Selleks, et koer oskaks ja tahaks koos inimesega mängida tuleb mängimist igapäevaselt harjutada ja praktiseerida kogu koera eluea jooksul. Oluline on siin jälgida põhimõtet, et tähtis ei ole mitte mängu pikkus vaid mängu kvaliteet.


2. Närmiseks mõeldud mänguasjad - Närimiseks mõeldud mänguasjad on vastupidavad torgetele ja rebenemisele. Mänguasjade tugevus ja osade puhul ka kasutusala on märgitud pakendile. Näiteks Kong Classic mänguasjad on ülemaailmselt tuntud oma vastupidavuse poolest. Nende tugevust pole vaja pakendile märkida. Planet Dog Orbee Tuff mänguasjade tugevust hinnatakse 5 palli skaalal ja Zogoflex mänguasjadele on märgitud hoopis kasutsala, kas „Play“, „Puzzle“ või „Chew“.


Tootjad ei garanteeri oma mänguasjade vastupidavust ning soovitavad alati tagada oma koera üle järelevalve kui nad mängivad! Purunenud ja katkised mänguasjad tuleb visata prügikasti!

Närimiseks mõeldud mänguasjad aitavad leevendada käitumisprobleeme, mis on seotud üksi jäämise ja karjast eraldumisega. Murede lahendamiseks ei piisa ainult mänguasja ostmisest vaid mänguasi tuleb koerale tuttavaks ja meeldivaks õpetada. Mänguasjaga mängimine ja selle vastu eelneva huvi tekitamine on väga olulise tähtsusega. Mängige koeraga koos uue mänguasjaga ja veeretage ning/või loopige seda. Lõpetage mängimine iga kord kui koera huvi on mänguasja vastu tõusnud ja jätkake seda mitmel järgneval päeval. Täitke mänguasju kergelt kätte saadavate maiustega (krõbinatega), mis mängides kergelt välja kukuvad. Selleks, et mängu keerukamaks teha valmistage ette külmutatud mänguasi, mis pakub tegevust pikemaks ajaks. Kuidas seda täpsemalt teha saate teada meie YouTube kanalilt.


3. Pehmed ja karvased mänguasjad - Pehmed ja karvased mänguasjad on tihti teisi loomi k.a saakloomi meenutavad pehmed ja/või karvased riidest mänguasjad. Nende sisse on tihti õmmeldud piiksumist imiteerivad piiksutid, mille poolt tekitatavad hääled toidavad koera saagi- ja tapmise instinkti. Kuigi poes mänguasja piiksutades tundub meile, et koerale piiks väga meeldib, sest ta erutub häälest, silmad lähevad suureks ja kõrvad lähevad kikki ei ole see meeleseisund, mida meist igaüks oma koeras teadmatusest toitma peaks või tahaks.


Pehmed riidest mänguasjad on koeraga koos mängimiseks ja neid ei tohiks kunagi koerale kätte jätta üksinda mängimiseks.


Pehmed ja karvased mänguasjad sobivad väga hästi hammustustugevuse pidurdamise õpetamiseks. Selleks, et koerad mängiksid ja hammustaksid õrnemalt karvaseid ning pehmeid asju k.a inimest, tuleks mängimise ajal kasutada piiksatust selleks, et anda märku koerale kui ta hammustab liiga kõvasti või mängib liiga hoogsalt. Selleks tuleb piiksatus ise esile kutsuda just siis kui koer hakkab mänguasja rebima ja pead järsult ühelt ning teisele poole raputama. Piiks tehakse selleks, et markeerida valet käitumist, misjärel mäng kohe lõpetatakse. Peale piiksatuse tegemist tuleks lasta koeral rahuneda ja jätkata mängu ainult siis kui ta suudab jääda rahulikuks. Peale rahunemist jätkake mängu ja korrake vajadusel õpetust.


4. Hammaste puhastamiseks mõeldud mänguasjad – hammaste puhastamiseks mõeldud mänguasjad puhastavad hambaid mehhaaniliselt ajal kui koer närib mänguasja. Mänguasjad on valmistatud närimisele vastu pidavast materjalidest ja on kasutamiseks järelevalve all.


Enamus närimismänguasju aitavad hambaid puhastada, aga ei asenda hammaste regulaarset harjamist!


Harjutage hammaste pesemist juba kutsikast alates, et see muutuks rutiinseks tegevuseks. Hammaste harjamine vähendab oluliselt hambakattu ja värskendab hingeõhku. Jälgige koerte hammaste korrasolu iganädalaselt. Eriline rõhk lühikese koonuga, väikesed koerad, kes ei näri toitu ja kes söövad palju konserve. Kasutage koerte toitmiseks kuivtoitu ja veenduge, et ta ikka toitu närib, mitte ei neela tervelt alla. Söömise aeglustamiseks soovitan kasutada Northmate „ Green“ toitmisalust, mis aeglustab õgimist, pikendab toiduaega ja on kergesti puhastatav ja väga vastupidav.


Kokkuvõtvalt ei väsi ma kordamast, et ärge jätke interaktiivseid mänguasju koertele vabalt kättesaadavaks ja veenduge, et närimiseks jäetud mänguasjad on ohutud. Mõelge selle peale, kui palju on teil mänguasju, mida viskate endast eemale ja kui palju mänguasju, millega saate koeraga koos mängida.


Julgustan kõiki jätkuvalt panustama kogukonna diskussiooni arengusse ja julgelt oma mõtteid ning soove kommentaarides avaldama. Mina võin koertest, nende majandamisest ja treenimisest kirjutada raamatu, mida ma ka tõenäoliselt tulevikus teen. Hetkel aga sooviksin panustada just teid paeluvatele küsimustele ja teemadele.

138 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page