top of page

"FLEXI" RIHMA PLUSSID JA MIINUSED?




"Flexi" rihma ainkeseks plussiks on see, et seda ei pea ise kokku kerima.


Ütleme, et teil on viie või kümne meetrine rihm ja see lohiseb mööda maad ning jääb koera ja ka teie jalge alla aeg ajalt kinni. Segased signaalid ja pidev jälgimine, et rihmale ei astuks. Jalutuskäik peaks olema rahulik, nauditav ja võimaldama loodusele kui ka koeraga koos olemisele keskendumist. Kogenenumad koerajuhid, koerte koolitajad, -treenerid ja -käitumisnõustajad teavad, kuidas pikemat rihma käsitleda ja kasutada. Tavakasutajale võivad jääda väikesed, kuid pidevad koerale jagatavad signaalid märkamatuks. Lihtne valik oleks ise kokku keriv rihm.


Tegelikkus ei saa olla sellest kaugemal, sest:


1. Pidev pinge rihmas (õpetab koera vedama isegi siis kui "Flexi" rihm ei ole juba lõpuni lukus).


2. Soodustab rihma reaktiivsust, sest pinge ise kokku kerivas rihmas jagab valesid signaale.


3. Võib kahjustada koera kaela (kõri, selgroog, lihased) kui koer jookseb rihma lõpuni lukku ja seda korduvalt.


4. Jagab soovimatuid signaale, mida tekitavad nii lukustamiseks mõeldud nupu ragin, lõpuni lukku joostes käiv klõps ja rihma pinge ning pidev vaikne kuid piisavalt mõjuv tagasitõmme, mida tekitab vedru.


5. Võimaldab koeral olla pidevalt omanikust 5-10 meetri kaugusel, kus ta ei saa oma tajudele vajalikke signaale nagu näiteks inimese kehakeel, stressihormooni tase, pinge lihastes ja südametöö sagedus.


Kokkuvõttes võib öelda, et nii tavalised rihmad kui ka ise kokku kerivad rihmad õpetavad koeri vedama ja tekitavad rihma reaktiivsust ehk vedamist, haukumist ja hüppamist. "Flexi rihmade puhul on kõik see aga veelgi võimandunud, sest rihma teises otsas olev inimfaktor on võrrandist välja võetud ja sellele lisatud mehhaaniline vedru ja stopper, kes ei teosta inimese tahet.


Minu soovitused:


1. Kasutage ise kokku kerivat rihma kuni nelja-viie kuuste kutsikatega, kellele pakute vabadust ja maailmaga tutvumise võimalusi.


2. Vabastage rihmast alati pinge, kas nupule vajutades või teise käega rihma järgi andes. Rihm peab olema lõdva, vedru pinget ei tohi koer tunda.


3. Ostke lindiga, mitte nööriga ise kokku keriv rihm, sest linti on lihtsam teise käega manipuleerida.

P.S - rihma on võimalik karabiiniga endale puusa peale fikseerida, mis võimaldab kasutada mõlemat kätt.


Kui nüüd tekkis küsimus, et mis saab peale viiendat elukuud? Vastus on lihtne - selleks ajaks võiks ilma rihmata või lõdva rihmaga jalutamine koeral selge olla ja vaja läheb vaid lühemat rihma, et vajadusel koera teiste koertest ja ebameeldivatest inimestest vajadusel mööda juhtida.


JAGAGE! KUI POSTITUS TEILE MEELDIS, SEE TOETAB MINU TEGEVUST JA ANNAB MULLE TAGASISIDET. KÕIK KOMMENTAARID JA KÜSIMUSED ON TERETULNUD.

127 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page