top of page

MÄNG ja MÄNGU REEGLID



Tutvustan kolme reeglit, mida koertega mängides silmas pidada ja mida juba kutsikast peale hakata jälgima:


1. Inimene alati alustab ja lõpetab mängimise - Koerte maailmas on kõige paremad mängu juhid need, kes mõistavad mängu jätkamiseks ja sotsiaalsete suhete loomiseks vajalikke eelduseid. Koer, kes juhib mängu otsustab suure osa tegevuste üle, mis perekari päeva jooksul ette võtab. Inimene kui koer, kes kõige paremini mängida oskab, kellel on kõige paremad mänguasjad ja kes on lahke ning enesekindlust toetav aitab kaasa koera tasakaalukale naturaalsele olemusele. Olenevalt koerast võib mängu alustamise õigus panustada mitmetesse käitumisprobleemidesse nagu sundmõtted, omastamine, foobiad ja territoriaalsus. Selleks, et neid vältida ei tohiks mänguasjad olla vabalt kättesaadavad ja inimene peaks olema see, kes mänguasju jagab, kontrollib ning on alati mängu alustaja. Kui mängimine on lõpetatud tuleb ka mänguasjad kokku korjata. Kätte võib jätta koertele närimiseks mõeldud mänguasju, mis on koertele ohutud ja turvalised.

Kõik, mis puudutab erinevaid mängimise tüüpe nagu hammustamine ja vedamine ning viska ja too mängud vajavad lihtsat tasakaalustust mängimise ajal. Selleks tuleb jälgida seda, et inimene liiga palju ei kaotaks ja koer liiga vähe ei võidaks. Ehk jooksvalt tuleks jälgida seda, kui motiveeritud koer on inimesega koos mängima. Kui motivatsioon on madal tuleks koeral lasta võita tihedamini, kui motivatsioon on kõrge siis vastupidi. Üldiselt võiks mängu jooksul olla protsent 50/50.


2. Koer võtab kui antakse ja laseb lahti kui sellest mõista antakse - Sellega peaksid enamus koeraomanikke hakkama saama, et mänguga alustada ehk mänguasja koerale visates või haaret pakkudes mängu alustada. Millega paljud inimesed aga hakkama ei saa on koeralt mänguasja kätte saamine. Vead, mida juba kutsikaeast alates tehakse on koera taga ajamine, häälega korrale kutsumine ja koerale mänguasjade kätte jätmine. Kui ajate koera mänguasja (k.a suss, sokk, oks, küttepuud jne.) taga siis õpetate talle selgeks ühe tagurpidi mängu, mis on teist eemale hoidmine. Kui ajate koera taga ja samal ajal kasutate häält tema korrale kutusmiseks siis töötate endale vastu, sest hääl erutab koera ja suurendab põgenemise kiirust või kestvust. Koera peale karjudes ja teda häälega ehmatades devalveerite koera usaldust enda ja teiste inimeste vastu. Kui jätate mänguasja koerale kätte ilma järelevalvet tagamata siis võib koer mänguasja ära lõhkuda, motivatsioon teiega koos mängimise vastu väheneb ja koera ressursside omastav käitumine ning -kaitsmine võivad suureneda.


Selleks, et õpetada koerale inimesega koos mängimist, nii et see oleks mõlemale osapoolele kasulik ja pingevaba tuleks jälgida paari olulist reeglit. Kui hakkate koeralt midagi ära võtma, mille ta on omastanud siis ei tohi teda joostas taga ajada. Liikuge koera poole selge eesmärgiga talt ese ära võtta ja jätkake seda rahulikult seni kuni ta põgenemise lõpetab. Aitab kui ajada koer aia, toa või koridori nurka. Siit jõuame järgmise olulise käitumise juurde, kus te kindlasti ei kasutaks häält kui koer veel ei tea keelavat või vabastavat käsklust, et mitte devalveerida hääle tähtsust. Järgi liikudes ega vabastamist oodates ei ole vaja kasutada häält. Piisab kehakeelest. Kui saate esemest kinni võtta siis lihtsalt oodake, et koer selle lahti laseks. Koer ei lase lahti kui pidevalt tõmbate, lihtsalt hoidke eset paigal. Olenevalt sellest, mida hetkel koerale selgeks tahate õpetada võite eseme korale kohe tagasi anda kui tegelete mängimisega või siis eseme ära panna kui tegelete reeglite ja piiride õpetamisega.


3. Inimest ei tohi hammastega puudutada - Koerte nahk on väga paks ja tugev. Kutsikad mängivad omavahel juba siis kui neil on alles silmad kinni ja jätkavad seda tegevust hoogsalt kohe kui silmad avanevad ning hiljem veel lisavad hoogu kui lõpuks kuulma hakkavad (21 päeva). Kui kõvasti võib hammustada õpetavad kõik koerapere liikmed (50-60 päeva). Sealt edasi on teie kohustus õpetada koerale kui kõvasti võib inimest hammastega puudutada. Kutsikate nõelteravad hambad vigastavad meie nahka mängleva kergusega. Suuremate ja ka vanemate koerte puhul on kõvema hammustuse puhul pigem muljumise ja kergema trauma oht. Selleks, et igasugust liigselt kõvat hammustamist vältida tuleb jälgida paari lihtsat reeglit ja ennetamiseks saab ka ise täiendavalt veel midagi ära teha.


Kutsikaga mängides tuleks vältida käte ja jalgadega mängu, sest see võib piisava kinnistamise juures kanduda edasi ka pärast kutsika hammustamise lõppu. Selleks hoidke alati käepärast mõnda mänguasja, toitu või jalutusrihma, sest tõenäoline on, et ta alustab närimist ikkagi igavuse tõttu. Siis pole muud kui suunata tegevus mänguasjaga mängimisse; istu, lama, seisa harjutamisesse toiduga või pikemale seiklusringile õues. Koera kasvades suureneb ka hammustustugevus, mistõttu tuleb kasutada ühte olulist ja lihtsat reeglit. Iga koer kui koer teid mängu ajal hammastega katsub, tuleb mäng vähemalt kaheks/kolmeks minutiks lõpetada. Kehtib nii riietest kiskumise, ebatäpse sihiku ja tahtliku hammustamise puhul. Kui lihtsalt solvumine ja eemaldumine ei peata koera käitumist siis võib appi võtta nii jalutusrihma või muul viisil liikumise piiramine. Võib kasutanud näiteks tennise reketit või põrandaharja, et koera liikumist teie suunas blokeerida - mitte puudutada ega lükata. Kui ta haarab reketist või harjast siis lihtsalt toetada see vastu maad ja mitte lasta esemel liikuda. Kui koer on haaramise lõpetanud võib tema käitumist premeerida mängu jätkamisega, kiitva sõna või rahuloleva enesetunde jagamisega.


Nagu näete siis koeraga mängimise puhul tuleb läbivalt jälgida reegleid, mis eeldavad inimeselt rahulikku, enesekindlat ja lahket käitumist. Lihtsaid asju ei maksa raskeks teha, aga ikka ja jälle tuletan klientidele meelde, et koerte koolitamine on lihtne aga see ei ole kerge. Raskeks teeme me suhted koertega ise, kuigi lahendused on lihtsad.

Kõik küsimused ja kommentaarid on teretulnud.

221 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page